Doğal Kumaşlar Nasıl Elde Edilir?
Doğal kumaşlar bitkisel liflerden elde edilen ipliklerin dokunması veya örülmesiyle elde edilirler. Peki bu bitkisel (selülozik) lifler nedir ve hangi bitkilerden üretilir? Basitçe selülozik lifler, bitkinin tohum, sap, yaprak, gövde veya meyvelerinden üretilir. Pamuk, kenevir, rami, jüt, muz, kenaf, sisal, hindistan cevizi gibi bitkilerde bitkisel liflerin kaynağını oluşturur. Lifler ipliklere, iplikler de kumaşlara dönüşürken dokuma veya örme tekniğine göre farklı isimler alır. Doğal dokuma kumaşlar, poplin, viskon, tensel(tencel), keten, rami, kupro, ipek, yün veya jüt gibi isimlerle adlandırılır. % 100 bitkisel içerikli örme kumaşlar ise pamuk, viskon jarse, üç iplik şardonlu/şardonsuz penye, pamuk gibi kumaşlardır. Çok enteresandır ki doğal kumaşların kaynağı tekstil üretimine uygun herhangi bir bitki olabilir. Maliyeti sentetik kumaşlara göre yüksektir. Bu yüzden daha çok giyim sektöründe kullanılır. Zaman zaman mobilya, perde gibi ev tekstili ürünlerinde de tercih edilebilir.
Sağlık İçin Doğal Kumaşlardan Kıyafetler
Vücudumuz için doğal klima ortamı yaratan doğal kumaşlar çok daha sağlıklıdır. Peki nasıl? Derimizin üzerinde bulunan gözenekler vücudumuzun nefes almasını sağlar. Yağ, nem ve mineral dengesini ayarlar. Bu noktada bedenimizi kaplayan kıyafetler çok önemlidir. Kıyafetler deri ile hava arasındaki iletişimi sağlar. Bitkilerden elde edilen kumaştan yapılan kıyafetler geçirgen yapıya sahiptir. Özellikle sıcak iklimlerde giyildiğinde havanın vücut içerisinde dolaşmasına izin vererek, vücudun serin ve kuru kalmasına, terlemenin azalmasına yardımcı olur. Sentetik ve kimyasal maddeler içermediği için ciltte hassasiyet yaratmaz. Bu yüzden doğal kumaştan yapılmış kıyafetler daha sağlıklıdır.
Doğal Kumaşların Sentetik Kumaşlara Göre Diğer Avantajları
Doğal kumaşlar, sentetik kumaşlara göre hem vücut sağlığı hem de doğa için daha avantajlıdır. Vücudumuz için yumuşaklık, konfor, dayanıklılık ve nefes alabilirlik açısından faydaları ile ünlüdür. Alerji yapma olasılıkları daha düşüktür. Bunun dışında çevre dostudur, biyolojik olarak parçalanabilir ve geri dönüşümü mümkündür. Evet, yanlış duymadınız! % 100 bitkisel içerikli kumaşlar kısa sürede toprağa karışabilir, kompost olabilir. Ve ya fabrikalarda ayrıştırılarak tekrar iplik haline getirilir. Tekrar kumaş olarak dokunabilir. Sonuç olarak, bu nedenle herkes tarafından tercih edilmelidir.